• Νίκος Ροπαΐτης

 • Ο Νίκος Ροπαΐτης είναι συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και μουσικολόγος.

  Γεννήθηκε στην Αθήνα και από μικρή ηλικία άρχισε τα μαθήματα πιάνου και θεωρίας της μουσικής. Στα 8 του χρόνια άρχισε να μαθαίνει κλασική κιθάρα. Από πολύ νωρίς εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον του για τη σύνθεση. Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου από όπου πήρε γενική μουσική παιδεία. Σπούδασε στο «Κεντρικό Ωδείο» Αθηνών Ανώτερα Θεωρητικά (Αμονία, Αντίστιξη, Φούγκα) και αποφοίτησε με βαθμό «Άριστα» το 2006 με καθηγητή τον Κώστα Κλάββα. Εκεί πήρε τα πρώτα μαθήματα Σύνθεσης και ενορχήστρωσης με το συνθέτη και αρχιμουσικό Κώστα Κλάββα.  Το 2002, κατά τη διάρκεια των ωδειακών σπουδών, σε ηλικία 20 χρονών, δέχτηκε την πρώτη του παραγγελία, να γράψει ένα κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα υπό την καθοδήγηση του καθηγητή του Κώστα Κλάββα.

  Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα», με ειδίκευση στη «Μουσική Ανάλυση» και στο έργο του Ιάννη Ξενάκη («Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής»). Συνέχισε τις μουσικολογικές του σπουδές στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Μουσική, Κουλτούρα και Επικοινωνία» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στη «Φιλοσοφία και Αισθητική της Μουσικής» — «Φαινομενολογία του Χρόνου του Edmund Husserl: Πορεία προς τη συγκρότηση του χρονικού αντικειμένου μέσω των λειτουργιών της συνείδησης του Υποκειμένου. Η περίπτωση Ιάννης Ξενάκης».

  Ως κιθαρίστας έχει ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών στην ηλεκτρική κιθάρα του London College of Music at Thames Valley University (founded 1887) - Registry of Guitar Tutors (RGT) με καθηγητή τον Παντελή Γκέρτσο λαμβάνοντας τον τίτλο “Honours” in  Electric Guitar Playing . Είναι multi-instrumantalist και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του “Interplay” trio. Έχει παίξει σε πολλά σχήματα ως session μουσικός, σε συναυλίες και recording sessions (jazz trio / quartet / quintet), καθώς και ως σέσσιον χορωδός συμμετέχοντας σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ.

  Το 2012 ξεκινάει μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας (“Orchestral Conducting”) με καθηγητή τον Μιχάλη Οικονόμου παίρνοντας το 2014 μία διάκριση ως “active” συμμετέχων στο Master Class Διεύθυνσης Ορχήστρας με την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε έργα J. Haydn , W. A. Mozart, L. v. Beethoven.

  Το 2011 διακρίνεται για το έργο του «Λακωνικόν» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη για Μικτή Χορωδία, Honorable – Prestigious Distinction in Composition | Στέγη Ελληνικών Χορωδιών | International Federation of Choral Music & European Choral Association - EUROPA CANTAT, από την Ποιητική Συλλογή: “Έξη και μία Τύψεις για τον Ουρανό”.

  Έχει γράψει έργα μουσικής δωματίου (σόλο, ντούο, τρίο, κουαρτέτα εγχόρδων), κομμάτια για διάφορους συνδυασμούς οργάνων σε ποικίλα στιλ, έργα για ορχήστρα και μουσική για animation και κινηματογράφο.  Παράλληλα δραστηριοποιείται ως παραγωγός ολοκληρώνοντας την περίοδο 2014 – 2015 μία παραγωγή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ηχογραφώντας έναν κύκλο κομματιών του.  

  Έργα του έχουν παιχτεί σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία: έργα μουσικής δωματίου (σόλο, τρίο, κουαρτέτο εγχόρδων): University of Western Australia (Perth), Ελβετία (Ζυρίχη), Παναμάς.

  Το τελευταίο διάστημα ασχολείται με το Film Scoring και δραστηριοποιείται στο Μανχάτταν (Νέα Υόρκη), συνεργαζόμενος με σκηνοθέτες, editors και εταιρείες παραγωγής. Γράφει τη μουσική για το νέο stop-motion animated film των Stefano & Alice Tambellini (Toscany-Lucca, Italy), ενώ ετοιμάζει παράλληλα μία νέα παραγωγή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.