• Παναγιώτης Σιώτος

  • Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατάγεται από την Τήνο. Σε ηλικία 12 ετών εντάχθηκε στη Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Νέας Σμύρνης, όπου ως μέλος της για 10 έτη, έλαβε την πρώτη βασική μουσική παιδεία και διδάχθηκε πνευστά (κορνέτα & σοπράνο-σαξόφωνο) και κρουστά όργανα. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας (1999- 2000) χρημάτισε σμηνίτης-μουσικός στη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Το 1996 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, με δάσκαλο τον Πρωτοψάλτη και καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Παυλάκη και το 2003 έλαβε Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό «Άριστα παμψηφεί». Παράλληλα, σπούδασε “Ηλεκτρονική σχεδίαση εντύπου και εικόνας” με εξειδίκευση στην “Αυτόματη Επεξεργασία & Ανάκτηση Εικόνων Ιστορικών Εγγράφων” του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Κατά την περίοδο 2014-2015 παρακολούθησε το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης με τίτλο: “Εισαγωγή στην Ορθόδοξη Θεολογία και ζωή” του τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ.

    Το 2004 διορίσθηκε από την «Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών» Πρωτοψάλτης του «Ι.Ναού Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης» του Δήμου Μοσχάτου, όπου υπηρέτησε για δέκα συναπτά έτη. Τον Αύγουστο του 2005 χειροθετήθηκε «Αναγνώστης» στον «Πανίερο Ναό της Μεγαλόχαρης Τήνου» από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο τον Β΄. Από το 2008 έως το 2011 υπήρξε τακτικός Ιεροψάλτης του «Ιερού Προσκυνήματος Αναστάσεως του Κυρίου» στα Σπάτα. Δίδαξε Βυζαντινή μουσική και Τυπικό στη «Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς» (2003-2009), στη «Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι. Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικής» (2010-2014) και μέχρι σήμερα στο «Ωδείο Τέχνης Γ. Φακανάς» στο Μοσχάτο. Παράλληλα, ασχολείται με τη μελέτη της παραδοσιακής μουσικής, ιδιαίτερα με το νησιώτικο λαούτο με δάσκαλο τον κ. Κωνσταντίνο Καλαϊτζάκη. Έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Από το 2010 εργάζεται ως Διοικητικά Υπεύθυνος στο «Οικοτροφείο Α.Μ.Ε.Α. Αγ. Νικόλαος» στην Παιανία Αττικής. Από τον Ιανουάριο του 2014 είναι Πρωτοψάλτης του ιστορικού «Ι. Ναού του Αποστόλου Φιλίππου Βλασσαρούς» στο Θησείο.

    Στο Ωδείο Ακρόαση είναι καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής.