-
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138
ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ 16:30 – 22:00 (16:30 – 18:30, 19:30 – 21:00, 21:30 – 22:00), Σάββατο 19 Νοεμβρίου, Αίθριο & Ράμπες – ΕξώστεςBetwixt and Between
Image: Ana Sanchez-Colberg
Το πρότζεκτ Betwixt and Between είναι μια σειρά μικρο-συμβάντων σε όλους τους χώρους του Μουσείου Μπενάκη, τα οποία δημιουργήθηκαν σαν απάντηση σε εκθέματα εκεί. Απο τον Σεπτέμβριο του 2016, σπουδαστές του Deree κάνουν έρευνα γύρω απο συγκεκριμμένα έργα απο την έκθεση “Out/Topias: Περφόρμανς και υπαίθριος / δημόσιος χώρος”, με σκοπό να προτείνουν μια νέα απάντηση ως προς αυτά. Το πρότζεκτ Betwixt and Between προτείνει την αποκάλυψη ενός νέου χώρου συνεργασίας —ένα χώρο που είναι ταυτόχρονα πνευματικός και υλικός, μέσα και έξω, κρυμμένος αλλά και σε κοινή θέα— ανάμεσα σε έναν καλλιτέχνη, την τοποθεσία του έργου του και την πρόσληψή του. Αυτός είναι ένας χώρος ενεργής απόκρισης, και όχι περισυλλογής, που θέτει τις βάσεις για μια αλυσιδωτή αντίδραση ανάμεσα στο σώμα [ως υλικό για επιτέλεση], τον χώρο του μουσείου και την συνάντηση με το ακροατήριο· έτσι παράγεται ένα σύστημα δράσεων που συμβαίνουν μέσα σε “χαραμάδες” και σκοτεινά σημεία του γνωστού και του οικείου. Το πρότζεκτ είναι μέρος της δουλειάς που κάνουν οι σπουδαστές χορού του Deree – Τhe American College of Athens στο πλαίσιο του μαθήματος “Χορογραφία ως Συνεργατική Πρακτική” (Choreography as Collaborative Practice) για το πρόγραμμα BA Contemporary Dance Practices. Στο μάθημα αυτό οι σπουδαστές εξερευνούν νέες προσεγγίσεις στην χορογραφία, οι οποίες βλέπουν την χορογραφία ως μια αισθητική πρακτική αλληλεπιδράσεων, σχέσεων και “αστερισμών” σε κίνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος του χορογράφου ορίζεται ως παράγοντας αλλαγής μέσα σε επιτελεστικά περιβάλλοντα.Συμμετέχουν οι χορογράφοι και χορευτές:
Anastasiadis, Konstantinos
Biri, Maria Louiza
Colon-Rodriguez, Duamarie
Dialyna, Niki
Drakopoulou, Eryfili
Leventaki, Kyriaki- Aikaterini
Manoloulis, Katrina Veronica
Padilla-Bravo, Paola Del Mar
Rivera-Carballo, Elica
Skokou, Ariadni
Spyrou, Styliani
Papathanasiou, DemyΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138
Εργαστήριο, 10:00-14:00, 14,15,16,17,18 Νοεμβρίου, Σεμιναριακός χώρος, Μεταξουργείο και Κεραμεικός
The City as a Dream of Presence
Η πόλη ως ονειρική παρουσία, εργαστήριο performance αστικού δημόσιου χώρου
Ομάδα Γεωποιητική (Geopoetics)/ Έλλη Βασσάλου – ΄Αννα Τζάκου
Το εργαστήριο χρησιμοποιεί οπτικές και κινητικές πρακτικές αυτοσχεδιασμού ως ερευνητικά μέσα χωρικής επίγνωσης. Ο/Η συμμετέχων/ουσα εξερευνεί τον αστικό χώρο μέσα από τις αισθήσεις· τη φόρμα, το σχήμα, την υφή, την αντοχή των υλικών, τον ήχο, την προοπτική και το χρόνο για να εστιάσει στο σώμα στη παρούσα στιγμή και να επεκτείνει το νου σε διαφορετικά αστικά αφηγήματα. Το εργαστήριο απευθύνεται σε χορευτές, περφορμερς, εικαστικούς, αρχιτεκτονες και οποιονδήποτε επιθυμεί να εξερευνήσει την πόλη με εργαλεία το σώμα και το βλέμμα του. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο δημόσιο χώρο, στη περιοχή γύρω από το Μουσείο Μπενάκη [Κεραμεικός, Μεταξουργείο]
Δηλώσεις συμμετοχής στο: atzakou@gmail.comΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138
Εργαστήριο – 2.00-5.00μμ., Πέμπτη 10 & Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016, Χώρος κάτω από τη ράμπα
Choreo-Performative Architectures – Image by Nomads & Urban Dwellers
Memory, Traces, Captures Spaces
Μνήμης, Ίχνη, Χωρικά Αποτυπώματα
Εργαστήριο Χορογραφίας + Αρχιτεκτονημένου χώρου
Αντλώντας από την δράση οι Αρχαιολογικοί χώροι ως Παραστασιακοί χώροι, θα διερευνήσουμε την κίνηση και τη χωρική εικόνα σε σχέση με την αρχιτεκτονική του Μουσείου Μπενάκη. Το εργαστήριο διερευνά κινητικές μεθόδους με τεχνικές μοντελοποίησης και σχεδίασης, αντλώντας έμπνευση από τους επαγγελματίες των χορογραφικών και παραστασιακών πρακτικών.
Το εργαστήριο πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση της αρχιτέκτονα-χορογράφου Βίκυς Σπανοβαγγέλη σε συνεργασία με τους Ευάγγελο Παπαδάκη, performer-αρχιτέκτονα, Μάριο Σουγιουτζόγλου, performer και Όλγα Σπυράκη, χορεύτρια.Nomads & Urban Dwellers
Βίκυ Σπανοβαγγέλη – Καλλιτεχνική διευθύντρια, αρχιτέκτων, χορογράφος
Συνεργάτες:
Ευάγγελος Παπαδάκης – αρχιτέκτων, περφόρμερ, σκηνοθέτης
Μάριος Σουγιουτζόγλου – περφόρμερ
Όλγα Σπυράκη – χορεύτριαΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138
Performance διάρκειας 6 λεπτών σε λούπα 1 ώρας, 17:00-18:00, Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016, Σεμιναριακός χώρος
“Μετά-Οιδίπους”
Το ερώτημα, η απάντηση, ο θάνατος και ξανά το ερώτημα, η απάντηση …
Η σφίγγα και ο άνθρωπος, το ερώτημα και η απάντηση αυτά πραγματεύεται η performance Μετά-Οιδίπους.
Ο φόβος, το αρχέτυπο, η λύση, η αγωνιά, η αμφιβολία, ο αποπροσανατολισμός, η εσωτερικότητα, η βεβαιότητα , η ανασφάλεια η προσδοκία, οι προσωπικοί “δαίμονες”, όλα στοιχεία της ζωής τώρα και πάντα.
Τα λυμένα – άλυτα.Ένα αρχιτεκτονικό μέλος – γλυπτό – σφίγγα όπου πάνω του επισυνάπτεται η προβολή μιας γυμνής γυναίκας και ένας performer γυμνός (βαμμένος Λευκός) “συνομιλούν”. Περιβάλλον συσκότισης.
Μια μη χορογραφημένη Performance με ελάχιστη πλοκή, έντονη θεατρικότητα διάρκειας 6 λεπτών περίπου, σε λούπα με συνολική διάρκεια 1 ώρας.Σκηνοθέτης: Νίκος Γιαβρόπουλος
Performer: Γιώργος ΤάκοςΜια δράση της ομάδας όχι παίζουμε / UrbanDig Project στο πλαίσιο της έκθεσης [OUT]TOPIAS και του «UrbanDig Omonia»
Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Νοεμβρίου
13:00-14:00, 16:00-17:00
στην πλατεία Ομόνοιας (αφετηρία στο κέντρο της πλατείας)
Το Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Νοεμβρίου η ομάδα όχι παίζουμε / UrbanDig Project παρουσιάζει την παράσταση «Miss Omonia»
Μια solo χορευτική performance που εμπνέεται από τη χαρτογράφηση του “κάτω από το ορατό” της πλατείας Ομόνοιας. Η πρώτη εκδοχή της, άνοιξε την αυλαία του φεστιβάλ Altofest τον Ιούλιο του 2016 στη Νάπολη. Αποτελεί μέρος του προγράμματος δράσεων UrbanDig Omonia (2016-2017) του UrbanDig Project.Περισσότερα:
Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας τρομπετίστας που του ανήκε μια από τις στοές γύρω από την πλατεία Ομονοίας. Στη στοά είχε στήσει μια χρυσή τέντα, την «Τέντα της σιωπής». καλούσε τον κόσμο της πόλης να την επισκεφτούν, πληρώνοντας ως ενοίκιο της παραμονής τους, την κατάθεση της «φωνής» τους…
Μια γυναίκα περιπλανώμενη, έχει στεγάσει τον ιδιωτικό της χώρο στην «τέντα της σιωπής». Έχει ξοδέψει όλη τη «φωνή» της. Ο τελευταίος τόπος διαμονής της ήταν στο πάρκινγκ του αεροδρομίου της Νάπολη. Χρειάζεται ξανά ένα μεγάλο πλαισιωμένο χώρο, «πέρασμα» εξόδου από την μοναξιά της. Θα καταφέρει να φτάσει πάνω στην πλατεία της Ομονοίας, πάνω σ’ αυτήν την αδηφάγα εσπλανάδα; Θα γίνει η πλατεία σύνορο νέας ζωής και τόπος συνάντησης πολλών ανθρώπων μαζί που επικοινωνούν ουσιαστικά πάνω στο δημόσιο χώρο της; H πρώτη εκδοχή της παράστασης άνοιξε το AltoFest τον Ιούλιο του 2016.Στοιχεία Παράστασης «Miss Omonia»
Συντελεστές:
Σκηνοθέτης / χορογράφος: Ειρήνη Αλεξίου
Δραματουργική επεξεργασία: Ειρήνη Αλεξίου, Εμμανουέλα Κορκή, Seong Kyun Yoo
Σκηνογραφία / Ενδυματολογία: Άννα Μαγουλιώτη, Ρέα Ζέκκου
Performer: Εμμανουέλα ΚορκήΗμέρες: Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Νοεμβρίου
Ώρες: Δύο παραστάσεις κάθε ημέρα: 13:00-14:00, 16:00-17:00Λίγα Λόγια για την ομάδα όχι παίζουμε / UrbanDig Project
Ή ΑΜΚΕ Όχι Παίζουμε ιδρύθηκε το 2004 από τον σκηνοθέτη Γιώργο Σαχίνη και την χορογράφο Ειρήνη Αλεξίου. Τα μέλη της ομάδας προέρχονται από διάφορους χώρους της τέχνης και της επιστήμης. Φτιάχνει παραστάσεις που συνδυάζουν το θέατρο, τον χορό και το υλικό του χώρου παράστασης, είτε πρόκειται για θεατρική σκηνή (κύκλος “Συγγραφείς του Κόσμου”) είτε για την πόλη (“UrbanDig Project”). Μέσα από τις ανοιχτές οριζόντιες και συλλογικές δράσεις χαρτογράφησης ιστοριών και τοπικού πολιτισμικού πλούτου, η τοπική κοινότητα ανοίγει το σπίτι της, βγαίνει στην «γειτονιά» του προγράμματος – τοπική ή μη – πρωταγωνιστεί στην αποκάλυψη του εαυτού της. Η παράσταση μας γίνεται ο τελικός, αλλά όχι ο μόνος προορισμός μιας δυναμικής διαδικασίας χτισίματος σχέσεων, αρχείου και αφηγημάτων της πόλης. Η ομάδα έχει διακριθεί μεταξύ άλλων στο AltoFest 2015 (1ο βραβείο), στο ACEA EcoArt International Contest 2011, TEDxAthens Challenge 2010 (1ο βραβείο) και έχει συμμετάσχει στο Ελληνικό Περίπτερο στην PQ of Performance Design and Space 2015.Ακολουθήστε την ομάδα όχι παίζουμε / UrbanDig Project:
facebook.com/urbandigprojectorg
twitter.com/ohipezoume
instagram.com/urbandig_project/Παρακολουθήστε τα video του
vimeo.com/ohipezoume
youtube.com/user/ohipezoumeΜέγιστος αριθμός θεατών σε κάθε παράσταση, είκοσι (20).
Για κάθε λεπτομέρεια ή διευκρίνιση που τυχόν χρειαστείτε, παραμένω στη διάθεσή σας στο 6937145990 Ειρήνη ΑλεξίουΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138
ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ, 14:00 – 15:00, Σάββατο 19 Νοεμβρίου, Αίθριο
One-Off Dance [#5] ‘The sky leans on me, me, the one upright…Among all horizontals’
Η ομάδα Theatre enCorps παρουσιάζει το πέμπτο event της σειράς “One-Off Dances” (Χοροί της Μιάς Φοράς) στο πλαίσιο της έκθεσης “Out/Topias: Περφόρμανς και Υπαίθριος/Δημόσιος Χώρος” στο Μουσείο Μπενάκη. Η δράση One-Off Dance [#5] ‘The sky leans on me, me, the one upright…Among all horizontals’ είναι μια ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στο να ξανασκεφτούμε την συλλογική φύση του επιτελεστικού χώρου —μια επανεξέταση που θα λάβει χώρα ανάμεσα στην καλλιτέχνιδα (που ανοίγει τον χώρο) και το ακροατήριο που καλείται να “κατοικήσει” αυτόν τον χώρο και να δράσει πάνω του. Μέσα απο αυτή τη δράση καλούμαστε να σκεφτούμε τι ακριβώς επενδύουμε σε μια στιγμή επιτέλεσης: Ποιός επενδύει στη στιγμή; Πόσο είμαστε διαθετιμένοι να επενδύσουμε εαν ξέρουμε ότι θα γίνει μια φορά μόνο, χωρίς περιοδίες, κριτικές, φήμη, πρόσβαση πίσω απο κλειστές πόρτες; Είμαστε στ’αλήθεια ικανοί να επενδύσουμε ελεύθερα χωρίς την προσδοκία επιστροφής ή επανάληψης;Η δράση θα ξεκινήσει στις 2 μ.μ. και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν. Δεν χρειάζεται να δηλώσετε συμμετοχή, απλά να είστε εκεί!
Σύλληψη: Ana Sánchez-Colberg για το Theatre enCorps.
Η δράση αυτή υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος Contemporary Dance Practice στο Frances Rich School of Fine and Performing Arts του Deree – The American College of Greece.
Η ομαδα Theatre enCorps παράγει καινοτόμο χοροθέατρο απο τις πρώτες του παραστάσεις το 1989 υπο την διεύθυνση της χορογράφου και χορεύτριας Ana Sánchez-Colberg. Η ομάδα κέρδισε πολύ γρήγορα διεθνή φήμη για τις φρέσκιες και ξεχωριστές παραγωγές χοροθεάτρου της. Η Sánchez-Colberg κα το Theatre enCorps έχουν λάβει διάφορα βραβεία, συμπεριλαμβανομένων μιας υποτροφίας απο το Swedish Council, διάφορα βραβεία απο το National Endowment for the Arts (ΗΠΑ), το Bonnie Bird Choreography Award (Αγγλία) και το Performing Rights Society/British Council Award. Πρόσφατα η Ana Sánchez-Colberg έχει λάβει χορηγία απο το National Endowment for the Arts για να υλοποιήσει το προτζεκτ Move+Sounds, μια διεπιστημονική συνεργασία με την καταξιωμένη ομάδα χορού του Πουέρτο Ρίκο, CoDa21.
Συντελεστές
Σύλληψη –Performer: Βαγγέλης Παπαδάκης
Εικαστικός: Kωνσταντίνος Βερούτης
Φωτογραφίες: Ελένη Κορακάκη
Οργάνωση Παραγωγής: Μάριος Σουγιουτζόγλου
Επικοινωνία: Βαγγέλης Παπαδάκης – 6973448003, evangelospapadakis@hotmail.comInfo
Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Νοέμβρη 13:00-18:00
Σαββατο 12 και Κυριακή 13 Νοέμβρη 11:00-16:00
Ατομικά ραντεβού ανά δέκα λεπτά της ώρας.Για κράτηση θέσεων:
Τηλ. 6931837167
ή tomyunbornchild2016@gmail.com.
Ελεύθερη είσοδος.ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138
Benaki Museum, 138 Pireos st, www.benaki.gr
Έκθεση, [OUT] TOPIAS ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ & ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ/ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
Παπαδάκης Βαγγέλης. Σπούδασε αρχιτεκτονική και θέατρο στη Γαλλία με μεταπτυχιακές σπουδές στην Τέχνη και την αρχιτεκτονική. Ήταν βοηθός σκηνοθέτης της Λυδίας Κονιόρδου στις παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου «Ιππόλυτος» και «Ο Σιμιγδαλένιος» ενώ συμπρωταγωνίστησαν μαζί στον «Βασιλιά της Ασίας» σε κείμενα του Γιώργου Χειμωνά. Ως live performer συμμετείχε στο site specific project της ομάδας Όχι παίζουμε/ Urban Dig, «Dourgouti Island». Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις «Ο Γλάρος, μια ταινία σε εξέλιξη», «Α little dream» μια χοροθεατρική σόλο performance, «Χρονομηχανή Καβάφης», «Plastic People» (devised theater) και “Mην Σκοτώνεις τους Αγγέλους» στα πλαίσια του Άδειου Χώρου στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Ως ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει σε παραστάσεις κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου και performances. Έχει αναλάβει τα σκηνικά και κοστούμια σε παραστάσεις θεάτρου και χορού ενώ έχει συμμετάσχει σε χορογραφίες της Βίκυς Παπανικολάου την οποία και χορογράφησε στην χοροθεατρική σόλο performance «Ξέν(ο)ια» στα πλαίσια του Music in Motion Festival 2016.ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138 www.benaki.gr
Περφόρμανς, 16:00-20:00, 12 Νοεμβρίου και 13:30-18:00 13 Νοεμβρίου, Εστιατόριο-Καφέ
Γεύμα για 2
Εικοσάλεπτη διαδραστική site specific performance που επιτελείται στην καφετέρια του μουσείο Μπενάκη.
Η καλλιτέχνης και ένας θεατής ετοιμάζουν μαζί σε κάθε εικοσάλεπτη performance, το τραπέζι του συμβολικού γεύματός τους, και συζητώντας συνδημιουργούν τη δική τους ιστορία για το τι σημαίνει τροφή για τους δυο τους! Αυτό το «γεύμα για 2» έχει τη μορφή συμποσίου αφού τα δύο άτομα φιλοσοφούν και τρώνε.
Η διαδρομή τους σε σχέση με το ταξίδι της «τροφής» δεν είναι νοητική, είναι βιωματική. Η καλλιτέχνης και ο θεατής συλλέγουν μαζί την πληροφορία που τους δίνει
η τροφή και την κάνουν όραμα, λόγο και απτό εικαστικό έργο που στη συνέχεια εκτίθενται στο χώρο του καφετέριας του μουσείου.*Για τη συμμετοχή στη διαδραστική performance θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Δηλώσεις συμμετοχής: στο email bouritiemilia@hotmail.comΗ Αιμιλία Μπουρίτη είναι χορογράφος και εικαστική καλλιτέχνης. Σπούδασε “Performance και visual art ”με μεταπτυχιακές σπουδές στην “Performance” στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο Brighton.
Το έργο της αποτελείται από τη συνδυαστική performance (integrated) και την εικαστική εγκατάσταση, καθώς δρα σε τοπικά προσδιορισμένους χώρους (site specific performance). Διδάσκει περιοδικά στο Πανεπιστήμιο Fontys της Ολλανδίας, στο Τμήμα «Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και από το 2009 διεξάγει σεμινάρια με αντικείμενο την Performance στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Το έργο της έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: ELIA Vienna, Διεθνές Φεστιβάλ Βαρσοβίας, Grand Parade Brighton, Athens Biennale, Πάτρα 2006 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, «A Thousand Doors» Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, TEBEX, Φεστιβάλ Αισχυλείων, Φεστιβάλ Δήμου Αθηναίων, Placebo cooperation wien Athen Cheap Art, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κ.ά. Συμμετείχε επίσημα στο Ιαπωνικό Πρόγραμμα “2005 EU-Japan Year of People-to-People Exchanges”.Επικοινωνία: ebouriti@yahoo.gr
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138 www.benaki.gr
Ομιλία, Παρουσίαση, Συζήτηση 17:00-18:00 & 18:20-21:00 Σάββατο 19 Νοεμβρίου, Σεμιναριακός χώρος
Περί Αποτελεσματικότητας: πολιτική τέχνη και ακτιβισμός
+ BIRDS project
Η παρουσίαση γίνεται στα πλαίσια της έκθεσης [OUT]-TOPIAS, Περφόρμανς και υπαίθριος/δημόσιος χώρος και χωρίζεται σε δύο μέρη.Το πρώτο μέρος θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση μιας σειράς έργων που κυμαίνονται μεταξύ πολιτικής τέχνης και ακτιβισμού. Σκοπός της παρουσίασης είναι να δημιουργήσει ένα θεωρητικό πλαίσιο με πρακτικά παραδείγματα πάνω στο οποίο να αναπτυχθεί μία συζήτηση γύρω από ζητήματα περί αποτελεσματικότητας και αισθητικής της τέχνης.
Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί το έργο “BIRDS” που θα λάβει χώρο στην Αθήνα, το 2017. Το έργο στοχεύει στην έρευνα της σχέσης μεταξύ των κατοίκων και των μεταναστών, καθώς επίσης σε εργαστήρια, εκδηλώσεις και παραστάσεις που θα τους φέρουν σε έναν ουσιαστικό διάλογο. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πως το έργο μπορεί να είναι αποτελεσματικό με τρόπους που ξεπερνούν την αισθητική δυνατότητά του.Περί Αποτελεσματικότητας: πολιτική τέχνη και ακτιβισμός
Μέρος δεύτερο: BIRDS project
Διοργάνωση: Πάρις Λεγάκης, καλλιτέχνης, θεωρητικός
Καλεσμένοι σχολιαστές: Δρ. Σταύρος Σταυρίδης, Αρχιτέκτονας, ΕΜΠ
Ελπίδα Ρίκου, Ανθρωπολογία της Τέχνης
Γιώργος Σαμαντάς, Ανθρωπολόγος με ειδίκευση στον ήχοΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138 www.benaki.gr
Performance 17:00-18:00, Κυριακή 13 Νοεμβρίου, Αίθριο
Διάρκεια μεχρι 60 λεπτα
INSIDE OUT/ΜΕΣΑ ΕΞΩ
Mια περφόρμανς για την δόμηση και την αποδόμηση. Την υλική και την άυλη . Την ταύτιση μας με το άψυχο υλικό των πόλεων, την προσαρμογή της ζωής μας στο κοινωνικό ασυνείδητο, την τάση για απάλυνση των προσωπικών μας διαθέσεων κάτω απο το βάρος της κοινωνικής κριτικής. Για την περιφορά του τείχου μας στην καθημερινότητα μας. Για την εθελοντική μας αποσιώπηση και την αδυναμία μας να ευτυχήσουμε. Για τον εγκλωβισμό μας μέσα στα όρια που επιτρέπουμε στους άλλους να μας θέτουν.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ο περφόρμερ περιφέρεται στον χώρο ντυμένος με τσιμεντόλιθους απο πολυουρεθάνη, δίνοντας την αίσθηση ενός μετακινούμενου κτίσματος. Αποδομείται και δομείται. Δημιουργεί σχέσεις με το απεκδυμένο του υλικό αλλα και με το κοινο. Δημιουργεί ηχητικές ατμοσφαιρες καθώς και το ποίημα ΤΕΙΧΗ του Κ.Π ΚΑΒΑΦΗ σε μουσικη δική του, a capela.Performer: Σταύρος Γιαγκούλης-Wolf
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138 www.benaki.gr
Περφόρμανς, 12:00-13:00 και 16:00-17:00, 19,20 Νοεμβρίου, Πλατεία Μοναστηρακίου
Τοποφιλία: ένα συλλογικό, συμμετοχικό συμβάν
Ομάδα Γεωποιητικής (Geopoetics) σκην. Άννα Τζάκου
H περφόρμανς ‘Τοποφιλία: ένα συλλογικό συμβάν, συμμετοχικό συμβάν’ είναι ένα συλλογικό συμμετοχικό συμβάν. Σωματοποιεί την πορεία του Ηριδανού και εξετάζει έννοιες μνήμης, ταυτότητας και αίσθησης του ανήκειν ως το διαρκές ονείρεμα της πόλης. Ξεκινώντας από την πλατεία Μοναστηρακίου και καταλήγοντας στην Ιερά Οδό περφόρμερς και θεατές εξερευνούν την κίνηση του ματιού και του σώματος, του ουρανού και της γης για να ανακαλύψουν τη δημιουργική ένταση που τους συνδέει με την πόλη.